Projekat “Razvoj i integracija multipleks mikrofluidnih biosenzora kao alata za monitoring bezbednosti mesa u kontinuumu farma-klanica“, podržan od Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije kroz program Dokaz koncepta (ID5524), 2020-2022 i Transfer tehnologija (TT1125), 2022-2024.
Development and Integration of Multiplex Microfluidic Biosensors for Meat Safety monitoring in farm-to-slaughterhouse continuum (DIBMES TT1125)
Poštovane kolege,
Tim istraživača iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Instituta BioSens, Univerziteta u Novom Sadu je realizovao projekat DIBMES čiji je rezultat inovacija, odnosno razvoj i dizajn mikrofluidnog biosenzora (Technical Readiness Level – TRL 4, tehnologija validovana u laboratoriji) sa integrisanim elektrodama imobilisanih antitelima ili aptamerima (Slika 1) za simultanu i multipleks detekciju odabranih biomarkera relevantnih za ocenu opšteg zdravstvenog statusa životinja (proteini akutne faze: Haptoglobin – Hp, Pig Major Acute Proteins – Pig MAP), dobrobiti životinja (hormoni stresa: Cortisol i Hromogranin A – CgA) i bezbednost hrane (Salmonella spp., Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis), za primenu u lancu proizvodnje mesa (hrane), u kontinuumu farma-klanica, odnosno od farme do viljuške (from farm-to-fork / F2F).
Rukovodilac projekta DIBMES je Dr.sci.vet.med. Ivan Nastasijević, naučni savetnik i predsednik našeg regionalnog odbora VKS Beograd II, koji je sa svojim timom saradnika razvio koncept primene biosenzora za primenu u u kontinuumu farma-klanica.
Prijava patenta pod naslovom “Mikrofluidna komora sa integrisanim elektrodama biosenzora za istovremenu detekciju odabranih biomarkera“, br. P-2024/0348, od 22.03.2024., je podneta Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije.
Istraživački tim – Institut za higijenu i tehnologiju mesa:
Dr Ivan Nastasijević, glavni istraživač, rukovodilac projekta
Dr Saša Janković, istraživač
Dr Radmila Mitrović, istraživač
Istraživački tim – BioSens Institut:
Dr Vasa Radonić, glavni istraživač
Dr Ivana Gađanski Stanić, istraživač
Dr Ivana Kundačina, istraživač
Farma. Primenom pronalaska može se realizovati istovremena detekcija odabranih parametara (biomarkera) za utvrđivanje opšteg zdravstvenog stanja životinja kao što je nivo proteina akutne faze u krvi kao indikatora upalnog procesa koji je često prikriven subkliničkim infekcijama koje protiču asimptomatski (npr. Haptoglobin/Haptoglobin – Hp, glavni akutni proteini svinja/Pig Major Acute Proteins – Pig-MAP) i nivo tumor markera (npr. Hromogranin A/ChromograninA – CgA), potom statusa dobrobiti životinja poput nivoa hormona stresa u krvi kao indikatora dobrobiti životinja (npr. Kortizol/Cortisol – Cort), kao i kvantitativna detekcija (broj) alimentarnog patogenog mikroorganizma (npr. Salmonella enteritidis/Salmonella typhimurium u fecesu i prostirki ili Salmonella spp. na trupovima svinja).
Klanica/Prerada mesa. Primenom pronalaska se u krvi životinja namenjenih klanju takođe mogu detektovati nivoi gore navedenih proteina akutne faze, tumor markera i biomarkera koji ukazuju na status dobrobiti životinja na farmi/u transportu, kao i kvantitativna detekcija (broj) alimentarnog patogenog mikroorganizma (npr. Salmonella spp., Salmonella enteritidis/Salmonella typhimurium) na/u trupovima/mesu nakon klanja i obrade životinja (uključujući i ostale module lanca distribucije mesa – skladištenje, distribucija, maloprodaja, potrošači), koji mogu da u procesu prerade hrane, u kontinuumu farma-klanica-prerada mesa-potrošači, unakrsno kontaminiraju hranu.
Pronalazak značajno doprinosi zaštiti zdravlja potrošača putem brze, rane i pouzdane dijagnostike što dovodi do smanjenja izloženosti potrošača alimentarnim patogenima i antimikrobnoj rezistenciji u pripremi i konzumaciji hrane), povećanju profita u stočarskoj proizvodnji (kroz prevenciju i redukciju izbijanja zaraznih bolesti životinja i boljoj konverziju hrane u optimalnim zootehničkim, biosigurnosnim i fiziološkim uslovima u kojima se gaje životinje od kojih se dobija hrana), kao i povećanu kompetitivnost domaćih proizvoda na međunarodnom tržištu (kroz postizanje visokog nivoa kvaliteta i bezbednosti mesa i proizvoda od mesa i sticanje poverenja u nacionalni sistem kontrole bezbednosti hrane).
Za pregled promotivnog video materijala koji se odnosi na primenu inovacije, biosenzora u kontinuumu farma-klanica, odnosno od farme do viljuške (from farm-to-fork / F2F) klikni OVDE.
Glavni i odgovorni urednik
Milan Đorđević, DVM