INOVATIVNI TRENDOVI U KLINIČKOJ PRAKSI

INOVATIVNI TRENDOVI U KLINIČKOJ PRAKSI

Stručnjaci Veterinarskog saveta za inovacije (https://veterinaryinnovationcouncil.com/) razvili su listu trendova koji će imati najveći uticaj na brigu o zdravlju životinja u narednim godinama

 

1. Veštačka inteligencija (Artificial Intelligence – AI) za podršku u donošenju kliničkih odluka

Alati za donošenje odluka o kliničkom tretmanu: Alati za podršku odlučivanju AI mogu analizirati različite faktore kao što su starost pacijenta, rasa, istorija bolesti i trenutno stanje, kako bi dali personalizovane preporuke za lečenje. Mašinsko učenje (Machine learning – ML) može da analizira medicinsku dokumentaciju kućnog ljubimca i predloži odgovarajuće lekove i doziranje na osnovu individualnih karakteristika ljubimca.

Izazovi i ograničenja: Potreba za visokokvalitetnim podacima. AI algoritmi se oslanjaju na velike količine podataka da bi napravili tačna predviđanja i preporuke, tako da je važno da veterinari osiguraju da su njihovi podaci tačni, potpuni i reprezentativni za populaciju pacijenata. Još jedan izazov je potreba za saradnjom između veterinara i AI programera. Razvijanje AI alata za podršku odlučivanju zahteva duboko razumevanje veterinarske medicine i donošenja kliničkih odluka.

 

2. Evolucija u praćenju pacijenata

Najnapredniji sistemi za praćenje pacijenata kod kuće su uređaji za nošenje koji omogućavaju vlasnicima kućnih ljubimaca da prate zdravlje i nivo aktivnosti svog ljubimca u realnom vremenu. Ovi uređaji dolaze u različitim oblicima, od ogrlica i pojaseva do pametnih kreveta i kamera, i koriste različite senzore i tehnologije za praćenje svega, od pulsa i disanja do nivoa aktivnosti i obrazaca spavanja. Na primer, `PetPace Smart Collar` koji koristi napredne senzore za praćenje vitalnih znakova i nivoa aktivnosti kućnog ljubimca i šalje upozorenja u realnom vremenu vlasnicima kućnih ljubimaca i veterinarima ako se otkriju bilo kakve abnormalnosti.

 

3. Nosivi uređaji sledeće generacije i podaci koje izveštavaju

Mnogi ljudi su upoznati sa ogrlicama za kućne ljubimce sledeće generacije kao što su `Whistle`, `PetPace`, `LinkAKC`, `Fi` i drugi.Isto tako, više od 17 miliona korisnika je preuzelo pametnu aplikaciju `MeowTalk`, koja prevodi ono što vaša mačka govori.

 

4. Dijagnostički alati kod kuće

Alati za skrining kod kuće postali su sve popularniji u veterinarskoj medicini, omogućavajući vlasnicima da prate zdravlje i dobrobit svojih ljubimaca iz udobnosti svojih domova. Iako ovi alati mogu pružiti vredan uvid u zdravstveni status kućnog ljubimca, oni takođe zahtevaju da se klinike pripreme za njihovu upotrebu kako bi se osigurali tačni i pouzdani rezultati. 

Monitori glukoze u krvi: `AlphaTrak` sistem za praćenje glukoze u krvi.

Kompleti za testiranje na alergije: Povoljan komplet `Pet Labs allergy kit`

Kompleti za DNK testiranje: `Wisdom Panel canine DNK test` uključuje bris obraza koji se koristi za prikupljanje uzorka DNK kućnog ljubimca.

 

5. Da li ćete ikada morati ponovo da pišete karton pacijenta?

Tehnološki put: korišćenje softvera za pretvaranje govora u tekst. Nije potrebna obuka — veterinar samo treba da diktira u uređaj i zdravstveni karton je ažuriran. `Dragon Medical` nudi rešenje, a `Talkatoo` nudi biblioteku specifičnu za veterinare koja olakšava upisivanje medicinske terminologije.

 

6. Dijagnostika: brže, preciznije i jeftinije?

Koristite naprednu AI tehnologiju i dodajte veliku dozu medicinskih podataka. To je recept za moćne dijagnostičke alate koji mogu pomoći kliničarima u donošenju adekvatnih dijagnostičkih odluka. Na primer, radiologija, ultrasonografija (automatska detekcija abnormaliteta, kvantifikacija merenja, uputstva za tumačenje slike), citologija (`Vetscan IMAGYST` za tumačenje rezultata uzoraka fecesa, krvi i dermatoloških uzoraka)

 

7.  Practice Information Management System (PIMS) / sistem za upravljanje informacijama o praksi (PIMS)

Malo je situacija koje izazivaju više nedoumica u veterinarskoj praksi od razmišljanja o prelasku na novi sistem upravljanja pacijentima ili sistem upravljanja informacijama o praksi (PIMS). integracija veštačke inteligencije (Artificial Intelligence – AI) i mašinskog učenja (Machine Learning – ML) u ove sisteme. Koristeći moć AI i ML, veterinarske prakse mogu da steknu vredan uvid u podatke o pacijentima, ishode lečenja i trendove bolesti. Ovo može pomoći veterinarima da donesu informisanije odluke i pruže bolju negu svojim pacijentima.Primer su programi: `ezyVet`, `Vetspire`.

 

8. Unapređenje kulture radnog mesta

Kao lideri, moramo da inspirišemo pojedince, timove, pa čak i sebe. Lideri su pre svega odgovorni za stvaranje i održavanje željene kulture u celoj organizaciji. Danas ta kultura mora da uključuje jasne signale o važnosti svake osobe u timu, uz integritet, transparentnost, inkluziju i komunikaciju.

 

Priredio:
– –

Dr.sci.vet.med. Ivan Nastasijević, DVM

Naučni savetnik

Predsednik RO VKS Beograd II

Facebook
Twitter
LinkedIn