75 godina od osnivanja Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine ”King Michael I of Romania” iz Temišvara u Rumuniji

Working as vet

75 godina od osnivanja Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine ”King Michael I of Romania” iz Temišvara u Rumuniji

Ove godine je Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine ”King Michael I of Romania” iz Temišvara u Rumuniji proslavio svoj veliki jubilej 75 godina od osnivanja i 30 godina od osnivanja Fakulteta za Animalne resurse i bioinžinjering. Na svečanosti su bili pozvani dekani i rektori većeg broja Univerziteta i Fakulteta iz Rumunije, UK, Mađarske, i drugih zemalja. Iz Srbije, poziv za prisustvo ovoj svečanosti je dobio Dr Ivan Pavlović, član RANS i AVM, naučni savetnik iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije.

Na svečanosti su dodeljene Diploma za izvrsnost povodom godišnjice 75 godina zootehničkog obrazovanja i 30 godina biotehnološkog obrazovanja, Temišvara, Rumunija a jedan od laureata je bio i Dr Ivan Pavlović.

Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine” King Michael I of Romania” iz Temišvara (USVT), je prestižna naučna institucija. U okviru Univerziteta nalazi se šest fakulteta:  Fakultet  veterinarske medicine, Poljoprivredni fakultet, Fakultet za Animalne resurse i bioinžinjering, Fakultet prehrambene tehnologije, Fakultet za hortikulturu i šumarstvo i Fakultet za Menadjment i ruralni turizam.

U istom perimetru su svi fakulteti, biblioteka, studentski domovi, menza, plac i sportska sala, kao i didaktička stanica. Struktura obrazovnog prostora iznosi 15.630 m2 korisne površine i 25.370 m2 uređene površine. Studenti imaju pristup modernizovanim prostorima, amfiteatrima, laboratorijama, učionicama i prostorijama za seminare. USVT nudi svojim studentima broj od 1.516 mesta u pet studentskih domova. Studentska menza, sa brojem od 450 mesta i površinom od 1.589 m2, smatra se jednom od najmodernijih i najlepših u Rumuniji.

Između ostalog, univerzitet ima farme svinja, krava i živine, useve za sva godišnja doba, voćnjak i plastenike, jezero i ribnjak – gde se uzgajaju jesetra i afrički som. Praksa studenata se odvija na didaktičkoj stanici, farma 1 – Ćoreni, farma 2 – km 6 (bivša protokolarna baza KP Rumunije), farma 3 – Lugož, farma 9 – Green Forest, u veterinarskim ambulantama, u Stanici mladih prirodnjaka, Rumunsko-nemačkom centru za obuku i stručno usavršavanje u oblasti poljoprivrede, kao i profilnim preduzećima. Tokom 2014. USVT je dobio sertifikat izvrsnosti za „Najbolji kampus“ koji izdaje Univerzitet u Oksfordu.

Saradnja Dr I. Pavlovića sa USVT, najviše sa Fakultetom veterinarske medicine i Fakultetom za Animalne resurse i bioinžinjering traje od 1991. godine i u ovom perodu je ostvarena značajna naučna saradnja, zajednički je publikovan veliki broj radova i ostvarena brojna istraživanja u oblasti parazitologije, bolesti pčela i zdravstvene zaštite životinja. Takođe je stalan član naučnog odbora časopisa Lucrari Stiintifice: Medicina Veterinara Timisoara, član komisija za izbor u nastavna zvanja i dugogodišnji član naučnog odbora Multidisciplinary Conference on Sustainable Development koji se svake godine održava u maju mesecu.

Za svoju saradnju Dr I Pavlović je povodom jubileja Fakulteta veterinarske medicine, 30 godina  od osnivanja, dobio Diplomu i jubilarnu medalju za izuzetan doprinos u podršci Fakultetu veterinarske medicine iz Temišvara i Napredak veterinarske medicine.

Facebook
Twitter
LinkedIn