EU Komisija predlaže nova pravila za dobrobit životinja

EU Komisija predlaže nova pravila za dobrobit životinja


EU Komisija je juče (07.12.2023.) predložila do sada najveću reformu propisa u poslednjih 20 godina, a koji se odnose na dobrobit životinja tokom transporta.

Paket uključuje reviziju sadašnjih propisa EU za životinje u transportu, što će poboljšati dobrobit 1,6 milijardi životinja koje se prevoze u i iz EU svake godine. Nova pravila odražavaju najnovije naučne dokaze i uvide, kao i aktuelni tehnološki razvoj. Na primer, vreme putovanja će biti skraćeno, prevoz na ekstremnim temperaturama (-5°C do 30°C) biće podvrgnut strogim uslovima, pravila za izvoz živih životinja iz EU biće pooštrena, uključujući bolju kontrolu u trećim zemljama kako bi se ispunili standardi ekvivalentni onima u EU i maksimalno će biti korišćeni digitalni alati kako bi se olakšala primena transportnih pravila (npr. pozicioniranje vozila u realnom vremenu; centralna baza podataka).

– – –

EU Komisija takođe predlaže po prvi put i nova propise koji se odnose na dobrobit i sledljivost pasa i mačaka, koji se uzgajaju, drže i podležu trgovini kao kućni ljubimci, u ekonomske svrhe.

Nova pravila o dobrobiti i sledljivosti pasa i mačaka, po prvi put će uspostaviti jedinstvene standarde EU za uzgoj, smeštaj i rukovanje psima i mačkama u odgajivačkim objektima i prodavnicama za kućne ljubimce, kao i prihvatilištima. Sljedivost pasa i mačaka će takođe biti pojačana kroz obaveznu identifikaciju i registraciju u nacionalnim bazama podataka u cilju borbe protiv ilegalne trgovine i bolje kontrole uslova dobrobiti životinja u objektima.

Oko 44% domaćinstava u EU ima kućnog ljubimca. Trgovina psima i mačkama je značajno porasla poslednjih godina, sa godišnjom vrednošću od 1,3 milijarde evra. Međutim, standardi dobrobiti životinja za profesionalni uzgoj, držanje i prodaju pasa i mačaka veoma se razlikuju među državama članicama EU. Takođe postoje brojni dokazi o nestandardnoj praksi i zloupotrebi. Ilegalna trgovina psima i mačkama je porasla, ubrzana rastućim onlajn tržištem koje sada čini 60% ukupne prodaje pasa i mačaka u EU.

Ovaj predlog ne predstavlja nove propise koji se odnose na građane i vlasnike kućnih ljubimaca. Njime se uspostavljaju jedinstvena pravila EU za dobrobit pasa i mačaka koji se uzgajaju ili drže u objektima za uzgoj, u prodavnicama kućnih ljubimaca kao iu skloništima:

– – –

EU Komisija predlaže dalje korake za rešavanje Evropske građanske inicijative (European Citizen Initiative -ECI) „Evropa bez krzna“ (‘Fur Free Europe’), koja poziva na zabranu uzgoja krznašica u EU i prodaje proizvoda koji sadrže njihovo krzno na jedinstvenom tržištu EU. EU Komisija pozdravlja inicijativu ECI i priznaje da dobrobit životinja ostaje velika briga evropskih građana.

 

 

Dodatne informacije možete preuzeti na:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_6251

 

_ _

Pripremio:

Dr.sci.vet. Ivan Nastasijević, DVM

Naučni savetnik

Predsednik RO VKS Beograd II

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn