FECAVA, FVE, UEVP i iCatCare pozivaju oglašivače da zabrane upotrebu rasa mačaka ekstremne konformacije

FECAVA, FVE, UEVP i iCatCare pozivaju oglašivače da zabrane upotrebu rasa mačaka ekstremne konformacije

Da li treba zabraniti uzgoj i upotrebu rasa mačaka ekstremne konformacije? Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

 

Veterinarski odsek `International Cat Care`, Međunarodno društvo za mačju medicinu (ISFM), sarađuje sa Federacijom evropskih veterinarskih asocijacija za kućne ljubimce (FECAVA), Evropskom federacijom veterinara (FVE) i Unijom evropskih veterinara (UEVP) da obeshrabri promociju rasa mačaka sa ekstremnom konformacijom u reklamiranju.

Poslednjih godina, veterinari male prakse su primetili porast popularnosti rasa sa pedigreom sa ekstremnim oblicima tela i osobinama, kao što su ravna lica ili preklopljene uši. Iako ove karakteristike mogu izgledati simpatično ili upadljivo vlasnicima kućnih ljubimaca, mnogi nisu svesni povezanih zdravstvenih i socijalnih problema koji mogu dovesti do doživotne patnje.

ISFM je napravio pismo u partnerstvu sa FECAVA, FVE i UEVP, koje poziva sve kompanije koje predstavljaju mačke u svojim marketinškim materijalima da sarađuju sa veterinarskim stručnjacima i obavezuju se da izbegavaju korišćenje takvih rasa u bilo kakvim reklamama.

Najteže su pogođene brahikefalne (ravne) rase mačaka kao što su persijanci, koji pate od otežanog disanja, problema sa kožom i očima, kao i škotski foldovi, koji razvijaju bolan artritis od malih nogu zbog abnormalnosti hrskavice koje su odgovorne za njihov presavijeni oblik uha.

Tako, na primer, 40% veterinara male prakse u Velikoj Britaniji smatra da je preuveličana konformacija kod mačaka i pasa sa pedigreom glavni problem za njihovu dobrobit. Međutim, problem predstavlja uticaj korišćenja ovih rasa u reklamiranju i njihova popularnost kod poznatih ličnosti i na društvenim mrežama, kao i uticaj na potencijalne vlasnike da ih izaberu za kućne ljubimce, što utiče na porast populacije škotskih foldova i drugih mačaka sa pedigreom koje imaju ekstremni oblik tela poslednjih godina.

 

Više informacija o zdravlju i dobrobiti pedigriranih mačaka na:

https://icatcare.org/our-campaigns/first-do-no-harm-breeding-of-pedigree-cats/

 

Pismo koje je namenjeno odgajivačima (možete da razmotrite) se može preuzeti na:

https://icatcare.org/app/uploads/2023/09/ISFM_FECAVA_FVE_UEVPAdvert_Letter.pdf

Facebook
Twitter
LinkedIn