Predvođenje veterinarske profesije: Poziv za istinsko liderstvo

Predvođenje veterinarske profesije: Poziv za istinsko liderstvo

Snažno i vizionarsko vođstvo u veterinarskoj profesiji je neophodno kako bi se reafirmisala, potvrdila i osnažila uloga veterinara u društvu.

Dr Jason Aldiss, predsednik Unije evropskih veterinara higijeničara (Union of European Veterinary Hygienists – UEVH), Federacija veterinara Evrope (FVE) je na naš poziv pripremio članak o značaju liderstva i predvođenju veterinarske profesije, koji želimo da podelimo sa kolegama.

 

Uvod

U svetu veterinarske medicine, često se suočavamo sa izazovnim zadatkom balansiranja plemenite umetnosti lečenja sa realnošću vođenja uspešnog poslovanja. Tokom godina, stalno sam bio iznenađen nedostatkom istinskog liderstva u korporativnom pejzažu naše profesije. Obeshrabrujuće je svedočiti kako se kada ‘ljudi novca’ preuzmu uzde čini da inovacije, vizionarsko razmišljanje i transformativni procesi nestaju u pozadini, ustupajući mesto jedinom fokusu na maksimizaciju profita, održavanju statusa kvo i odupiranju promenama.

 

Prava suština liderstva

Liderstvo u veterinarskoj profesiji, ili bilo kojoj profesiji po tom pitanju, nije prikupljanje zvučnih titula, pozamašnih plata, blistavih službenih automobila, redizajna logotipa ili šupljih marketinških slogana. Pravo vođstvo podrazumeva da budete jedno sa svojim timom, da razumete potrebe članova Vašeg tima, da saosećate sa njihovim izazovima i da delujete u njihovom najboljem interesu. Radi se o zaštiti, podršci, vođenju i obezbeđivanju svetle budućnosti za svakog člana Vašeg tima. Radi se o osnaživanju i angažovanju.

 

Predvođenje sopstvenim primerom

Jedan od osnovnih principa efikasnog liderstva je predvođenje primerom. Uvek sam verovao u mantru: „Nikada ne bih tražio od bilo kog zaposlenog da uradi nešto što nisam i sam uradio ili ne bih uradio sam.“ Ovakav pristup neguje međusobno poverenje i poštovanje unutar tima. To pokazuje da niste samo menadžer, već i kolega koji je spreman da zasuče rukave i `uprlja` ruke kada situacija to zahteva.

 

Pristupačnost i dostupnost

Pravi lider je uvek na raspolaganju svom timu, bez obzira na njihovu ulogu. To znači da ste pristupačni, pažljivi i dostupni u vreme kada članovi vašeg tima rade, bez obzira na doba dana. Pravo vođstvo znači razumevanje da se problemi i izazovi mogu pojaviti u svakom trenutku i da vaš tim treba da oseti da ima vašu podršku i vođstvo kad god im zatreba.

 

Osporavanje statusa kvo (Status Quo)

Veterinarskoj profesiji su potrebni lideri koji su spremni da ospore status kvo. Lideri koji ne počivaju na lovorikama već stalno gledaju u budućnost, tražeći načine da poboljšamo našu ulogu kao veterinara. Umesto da ubiru ogromne profite na račun naših kolega, istinski lideri nastoje da uzdignu čitavu profesiju, pomerajući granice i težeći izvrsnosti.

 

Zaključak

Krajnje je vreme za promenu u našoj profesiji. Potrebni su nam lideri koji su otelotvorenje istinskog liderstva kroz razumevanje, empatiju, akciju, zaštitu, podršku i vođenje. Predvođenje treba da se fokusira na osnaživanje i angažovanje veterinarske zajednice i osporavanje postojećih normi. Ustanimo zajedno i radimo ka budućnosti u kojoj veterinarska profesija nije samo posao već poziv koji obogaćuje živote životinja i onih koji o njima brinu. Vreme je da se paradigma promeni sa pristupa „lavova koje vode magarci“ na profesiju koju vode vizionarski i saosećajni lideri koji nas sve mogu inspirisati i uzdignuti.

 

 

Dr Jason K Aldiss BEM BVSc MRCVS 

Predsednik, Unija evropskih veterinara higijeničara (Union of European Veterinary Hygienists – UEVH),

Federacija veterinara Evrope (FVE)

https://uevh.fve.org/about-uevh/

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn