Usvojen veći budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu nakon rebalansa, za 34,7 milijardi dinara

Usvojen veći budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu nakon rebalansa, za 34,7 milijardi dinara

Usvojen veći budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu

 

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu je nakon rebalansa značajno uvećan za dodatnih 34,7 milijardi dinara i iznosi čak 114,4 milijarde dinara što predstavlja gotovo sedam odsto poreskih prihoda budžeta Republike Srbije.

Planirani ukupni iznos svih subvencija u poljoprivredi je 100,9 milijardi dinara (88 odsto budžeta Ministarstva). Od tog iznosa, 96,2 milijarde dinara biće isplaćeno u vidu subvencija preko Uprave za agrarna plaćanja.

Budžetske izmene i povećanje davanja države biće sprovedene u najboljem interesu poljoprivrednika u vezi sa isplatom subvencija po hektaru obradive zemlje (povećanje sa 9000 na 18000 dinara; predviđeno za isplatu ukupno 30 milijardi dinara), davanje po grlu priplodne mlečne krave (sa 25000 na 40000 dinara; predviđeno za isplatu ukupno 14,3 milijardi dinara), davanje po grlu za kvalitetne priplodne krmače (sa 15000 na 18000 dinara), povećanje premije za mleko (sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine; predviđeno za isplatu ukupno 15 milijardi dinara). Važno je napomenuti da je predviđeno da se premije za mleko isplaćuju za svaki litar mleka, jer je ukinuta granica za donju i gornju granicu kada je u pitanju broj grla i količina isporučenog mleka.

Budžet Uprave za veterinu za 2023. godinu uvećan je za dodatnih 500 miliona dinara, što treba da služi za sprovođenje mera za sprečavanje bolesti Afričke kuge svinja (African Swine Fever) i nadoknadu štete vlasnicima obolelih životinja koje moraju da budu neškodljivo uklonjene.

Smatramo da je povećanje podrške države poljoprivredi dobar korak i nadamo se i očekujemo da se na ovaj način iskazuje opredeljenje da se poljoprivreda svrsta u prioritete i da se nastavi kontinuirano ulaganje u tu granu od strateškog značaja za prehrambenu sigurnost Srbije. Sledeći korak koji podržavamo je povećanje ulaganja u sektor prehrambene industrije kako bi bila omogućena adekvatna prerada primarnih poljoprivrednih proizvoda (sirovina) u proizvode sa dodatnom vrednošću i tako bio podstaknut izvoz prerađenih proizvoda u zemlje regiona (Otvoreni Balkan), EU i druga međunarodna tržišta gde domaći proizvodi mogu da budu prepoznati po kvalitetu, bezbednosti i ceni (Evroazijski ekonomski savez, Afrika, jugoistočna Azija).

Facebook
Twitter
LinkedIn