Veterinarska profesija će dodatno zaostajati bez angažovanja veštačke inteligencije

Veterinarska profesija će dodatno zaostajati bez angažovanja veštačke inteligencije

Dr. Henri Ju (Henry Yoo), veterinar i akademik iz SAD insistira na razumevanju da tehnologija neće zameniti veterinare dok objašnjava prednosti korišćenja veštačke inteligencije (Artificial intelligence – AI).

Veterinary profession will fall further behind without AI engagement – academic

Dr Henri Ju  pozvao je veterinare da se više angažuju u vezi sa korišćenjem veštačke inteligencije (Artificial intelligence – AI) kako bi lakše premostili jaz između veterinarske medicine i drugih sektora.

Henri Ju je rekao delegatima na London Vet Show da veterinarska profesija već sada zaostaje bar 20 godina za humanom medicinom u korišćenju tehnologije i da bi taj jaz mogao da poraste još više.

Podsećajući svoju publiku da je korišćenje računara nekada bilo kontroverzno, rekao je: „Ako se ne uključimo u proces korišćenja veštačke inteligencije, toliko ćemo zaostajati za drugim profesijama.

 

Potencijalni uticaji

Nedavni porast interesovanja za veštačku inteligenciju izazvao je strah od potencijalnih negativnih uticaja na radnike i šire društvo.

Dr Ju, koji je i izvršni konsultant za Infinity Medical Consulting u Kaliforniji i direktor međunarodnog razvoja za vetologiju (Vetology), rekao je na sesiji London Vet Show u četvrtak (16.11.2023.) da se tehnologija već koristi u nekoliko oblasti, sa brzim razvojem i u mnogim drugim. Rekao je: „Još ništa niste videli. Tek će nastaviti da se razvija.”

 

Alat za pomoć

Ali dok je dr Ju upozorio da će veterinari koji koriste tehnologiju postepeno zameniti one koji je ne koriste, on je takođe insistirao da na to prvenstveno treba posmatrati kao na alat za pomoć kliničarima, a ne kao pretnju.

Dodao je: „Veštačka inteligencija nam ne govori šta da radimo. Još uvek mi donosimo konačne odluke.”

Dr Ju, koji je radio i u veterinarskoj i u humanoj medicinskoj sferi, tvrdi da veštačka inteligencija (AI)  nudi potencijal za postavljanje ranije dijagnoze i lečenja, kao i značajnu uštedu vremena i lakši pristup nezi za pacijente.

Takođe je sugerisao da bi tehnologija mogla da pomogne u obrazovanju vlasnika kućnih ljubimaca i da im pomogne da bolje reaguju na potrebe svojih ljubimaca.


Dr. Henri Ju je edukator na više univerziteta u SAD i drugim zemljama, od 1980. Glavne teme kojima se bavi su preventivna medicina, menadžment u hospitalizaciji i edukacija klijenata. Njegove konsultantske aktivnosti obuhvataju koroporativne i visoko pozicionirane privatne veterinarske prakse, kao industriju koja je vezana za veterinarsku medicinu (https://vetology.ai/?sptp_member=dr-seth-wallack). 

 

Pripremio:

Dr.sci.vet. Ivan Nastasijević, DVM

Naučni savetnik

Predsednik RO VKS Beograd II

 

_ _

Glavni i odgovorni urednik

Milan Đorđević, DVM

Facebook
Twitter
LinkedIn